Instagram

Instagram

27 okt. 2014

Bengaler och skumpa


På tok för länge sen något hände på den här bloggen nu. Ännu värre är antalet inlägg här som börjar just så. Tycker ju att jag borde lära mig någon gång. Jag har väl inte kommit på något tillräckligt smidigt sätt att uppdatera bloggen på. Det går att göra från mobilen, men då saknas verktygen för att ställa in hur bilderna ska presenteras. Det går att göra från datorn men så är möjligheterna lite för många. En bidragande faktor är också att jag inte riktigt vet vad jag ska lägga ut, har inte riktigt tagit någon bloggposition så att säga.

Var nere och föreläste på Ljud & Bildskolan i Varberg i fredags. Sjukt kul och lärorikt, hoppas på mer av den varan! På vägen ner satt jag och funderade en del i bilen. I nedskärningstider där Expressen precis lagt ner hela sin bildredaktion och många tidningar säger upp sina fotografer och bildredaktörer. Vad ska hända med bilden?

Alla kan ta en bild idag. Bara att slänga fram telefonen och knäppa av. Det ska plåtas mat, träningsrutiner, kompisar och selfies. Som professionell fotograf får man ofta frågan om man bara kan ta en bild, eller snabbt dokumentera det där som händer hemma hos mig nästa helg. Det är inte så noga, ska bara finnas bilder därifrån. Du får gratis käk och ditt namn på en affisch, kanske i något program också, det är ju bra för ditt CV. Precis samma situation som musiker slagits med så länge. Är det så att en bild snart inte är värd någonting?

Läsarbilder. Alltså bilder som tidningarna uppmanar oss alla att ta och skicka in till dem när något händer. Än så länge har de flesta tidningarna bildredaktioner och system för att upptäcka manipulerade bilder och väga av vilka bilder som ska publiceras. Men utan bildredaktion, när det bara är antal klick som räknas, hur kommer det se ut då? Om det nu blir mindre viktigt med hur bilderna ser ut, spelar det då någon roll hur de tas? När vi ändå är igång med att involvera alla i vårt arbete, ska vi då inte börja med läsartexter också? Det måste ju spara minst lika mycket pengar hos Sveriges tidningar? Och varför inte låta antalet likes bestämma vilka av de inskickade texterna som ska publiceras?

2 kommentarer:

  1. ..kan inte annat säga än att du tar sanslöst bra bilder..en förebild för mig..plåtar ju Jitex emellanåt och tar mycket lärdom ur dina bilder..att hitta nya vinklar..håller med om att det är jädrigt trist när tidningar inte inser värdet i att ha professionella fotografer..

    SvaraRadera
  2. Kul med nytt blogginlägg det var längesen som du sa... :)
    Jag tror den stora mängden bilder som tas går mot att bli gratis men bilder som ovan kommer ju alltid att värderas högt. Tråkigt att inte medelsvensson uppskattar bilder så högt som de borde. Nästan alla kan ju hantera en kamera nu men det är väldigt få som kan göra en bra bild. Är viktigt att värdesätta det man gör och hellre tacka nej då det inte är värt att göra jobb gratis.

    SvaraRadera