Instagram

Instagram

21 okt. 2013

Tip och trix


I livet som sportfotograf är snabbhet inte bara en dygd utan ren överlevnadsfråga. Vill du att dina bilder ska synas på tidningarnas webbsidor räcker det inte att de är bra, de måste komma först in till bildredaktörerna. Det överlägset mest använda programmet inom sportfotobranschen för att organisera och texta bilder är Photo Mechanic. Här kan du importera, texta och skicka bilderna. För att redigera används till allas förvåning oftast Photoshop, eller Lightroom.

Här är några tips och kortkommandon (Mac) för PM.
1. Använd variabler. Variabler kan användas för att plocka återkommande information från ett ställe och automatiskt applicera det överallt. Jag använder till exempel detta för att skapa mapparna där bilderna ska landa när jag importerar dem. I exemplet nedan har jag angett att bilderna ska läggas i en ny mapp med namn. Namnet består sedan av informationen från fältet "Supp Cat 1" i IPTC-mallen som jag redan skrivit in.Det fina med variabler är att det kan användas överallt i PM. För att döpa om bilder, kopiera info mellan olika fält, skapa mappar, etc. 2. Sortera bilderna. För att jag ska veta direkt vilka bilder som jag ska redigera har jag låst dessa i kameran redan innan de importeras till datorn. Dessa läses då in först och jag kan börja jobba med dessa direkt utan ett behöva leta. När alla bilder sedan är importerade vill jag enkelt kunna sortera upp dem på taggade bilder (låsta) och otaggade bilder. Detta kan man göra i en rullgardinsmeny som tar två år att manövrera. Enklare är att helt enkelt trycka F1 för att se alla bilder, F2 för att se markerade bilder, F3 för att se taggade bilder eller F4 för att se otaggade bilder. Som avslutning slänger vi in lite bilder från de senaste dagarna också. Tjo!


4 kommentarer:

 1. Äntligen fick man lite lön för mödan och idag lärde jag mig äntligen något på den här bloggen (efter att ha sett tusen bilder jag själv inte kan plåta). ;-)

  Tack för tipset!

  /MK

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt! Kul att kunna dela med sig lite

   Radera
 2. Härligt initiativ med en liten PM-kurs. F-tangenterna lär användas flitigt framöver!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gött att höra! Håll utkik, det kan hända att det dyker upp mer så småningom!

   Radera