Instagram

Instagram

31 maj 2011

Tur i turen


Alla behöver lite tur ibland. Jag skulle till och med vilja påstå att det är en stor del av fotografjobbet, speciellt när man kommer till sport. Man ska ha turen att stå på rätt ställe vid rätt tillfälle. Men där tar allt som har med tur att göra slut och går över till vad du väljer att göra med den situationen. Antingen har din blick fastnat på en supporter som står och skriker extra högt på läktaren eller så har du fokusen på matchen. Om du valt det senare alternativet väljer du säkert också att använda all din erfarenhet och kunskap för att trycka av kameran i rätt ögonblick och få den där perfekta bilden. Så det är inte bara tur, det handlar mer om vad du väljer att göra med situationen när den väl uppenbarar sig.

Just nu sitter jag på tåget från Helsingborg upp mot Göteborg. Jag har spenderat eftermiddagen i Hässleholm hos mina kära kollegor. Till sist är det bara jag och bildredaktören kvar. Han kollar lite på text-tv och upptäcker att ett strömavbrott har fått i stort sett hela Skånes tågtrafik att stanna av. Det som gjorde detta så intressant var att jag som ni då förstår skulle åka tåg hem till götet på kvällen. Han slänger sig snabbt på telefonen och ringer upp SJs kundtjänst, det är 12 samtal före oss. Vi kommer tillslut fram och får snacka med en kille som inte visste någonting. Eller rättare sagt, han hade inte fått information om tåg så långt fram på schemat än. Jag satta mig då och chattade med en tjej Skånetrafiken, hon visste inte heller någonting. Vi insåg snabbt att det bara var att vänta tills mitt tåg skulle gå och hoppas på det bästa. Under tiden tittade vi på när Federer slog ut Monfils ur tennisen.

När jag så kom till stationen slängde jag ett öga på tavlan och konstaterade snabbt att det bara var tåg som skulle gått för två timmar sen som fanns där. Lite halvt uppgiven gick jag in på pressbyrån och köpte något att äta. På vägen ut stannade jag till hos SJ och frågade lite snabbt om 20:30 tåget mot Helsingborg skulle gå som vanligt eller om det var försenat. Nej, det står på spår 5 och kommer avgå enligt tabellen. Det var nästan för bra för att vara sant. Ganska nöjd satte jag mig på tåget och gled sakta men säkert mot min destination. Väl där kvarstod ändå frågan, skulle jag ta mig till Göteborg. Jo då, där står det, nr 3 på listan, bara 27 minuter försenat.

Rutinerat satte jag mig och väntade lite för att se om det blev någon förändring på spår eller avgångstid, ganska snart bytte det från spår 4 till 2 och jag gick dit och väntade de sista minuterna. Så gjorde också ett antal andra människor som väntat i Helsingborg runt 4 timmar. När så denna enorma massa av trötta och gnälliga personer står där, byter plötsligt spår 1 till texten "Halmstad Göteborg" dvs samma som på spår 2 där jag väntade. Detta hade dock en ordinarie avgångstid som löd typ 18:42. Den trötta och gnälliga massan förflyttade sig snabbt till spår 1 och alla knödde sig in i det väntande tåget som att det var deras sista chans i livet att komma därifrån. Då jag inte riktigt kände för att stå och trängas med dessa på ett tåg i 2,5 timme stod jag beslutsamt kvar tillsammans med 2 andra killar. Det tåg som vi väntade på skulle ändå komma in om några minuter. Snart kom där också personalen och föraren som skulle ta oss till Göteborg och vi stod alla och väntade medan ett tåg flyttades och kopplades ihop så de kunde köra in vårt till perrongen. De var jättetrevliga och minst lika trötta som de sura passagerarna som nu åkt iväg. Föraren skulle egentligen varit tillbaka i Göteborg vid 20-tiden och ätit tacos med sin familj. När så väl tåget kom gick vi lugnt på den helt tomma vagnen och slog oss nöjt ner. Detta var ändå rätt mycket bättre än att stå och trängas med den stora gnälliga massan som nu befann sig på tåget framför.

Jag hade tur att mitt tåg ändå var i någorlunda tid, men det var ändå det sunda förnuftet och lite is i magen som räddade dagen. Man ska inte bara ha tur, man måste också veta vad man ska göra med den.

 Mot Helsingborg

 Människor med med titta på tavlan-syndromet

Tom tyst vagn mot Göteborg

27 maj 2011

Dagens Ris


Dagens ris går till GP som har gått emot sitt annars mycket välskötta jobb med namn på fotografen i samband med bilden till skillnad från anda tidskrifter som nöjer sig med "Foto: Bildbyrån". I dagens tidning har dock Adams namn smitit in på en rätt stor bild som jag absolut hävdar är signerad Carl. Döm själva. Ajja bajja GP.


26 maj 2011

Remotekamera


Idag slog jag mitt rekord i antal skickade bilder från remotekameran. Inte mindre än 5 bilder gick ner till Hässleholm efter matchen mellan Gais och Häcken. Nämnas ska att det endast var en av dem som kanske i värsta fall skulle ha något slags nyhetsvärde, resten var bara lite estetiskt tilltalande i mina ögon.

När man ska rigga kameran är det dock inte alltid helt riskfritt. Idag gick det bra men förra veckan när jag skulle ställa skärpan på Rambergsvallen fick jag en boll rakt i planeten. Anledningen till att jag inte upptäckte faran innan den på ett kraftfullt sätt smällde till bakhuvudet var att den kom från en bollkalle som skulle skjuta tillbaka en boll som var på flykt från planen. Inte kunde han veta att det låg en intet ont anande fotograf mellan reklamskyltarna och målet där bollen så fint slog ner. Men som sagt, idag klarade jag mig, och det måste ju ses som ett steg framåt. Tjenaaa..!






24 maj 2011

Smed Therese


Idag har jag gjort en dagstripp med Erica på PR-byrån Newsroom till Husaby. Där bor nämligen en av Sveriges 6 smedsmästare, närmare bestämt den enda kvinnan i Norden som någonsin fått mästartiteln, Konstsmidesmästare Therese Johansson. Det var otroligt häftigt att se alla saker hon skapat och hur hon jobbar. Fick även prova en omgång på en påbörjad orm, kanske grym känsla att hålla en 1400 grader varm järnbit med bara händerna. Om ni hinner så ta en titt på hennes hemsida och kolla in hennes otroliga verk. Tjena..!



23 maj 2011

Lite väl spännande


Elfsborg tog emot bottenplacerade Halmstad idag. Matchen började som man kunde tro, 2-0 efter bara 10 min spel. Men i andra halvlek tog det sig och helt plötsligt var det 2-2. På straff kunde dock Lasse Nilsson avgöra och Elfsborg kunde andas ut. Bra match dock, mycket bra fototillfällen. Tjena!







20 maj 2011

Trög avslutning


Häcken - Malmö FF på Rambergsvallen idag, kallt som in i norden var det och fingrarna klarade knappt av att manövrera datorn efter slutsignalen. Ganska seg match, grötigt på plan och dåligt med rena närkamper. Men alla matcher kan ju inte vara fotogeniska.




19 maj 2011

Trög start


Då var matchen slut, 0-0, kallt och trist var det. Skulle till och med vilja dra det så långt och säga att det kan ha varit den spelmässigt tråkigaste matchen jag har varit på den här säsongen. Det blev lite bättre sista 20 minuterna, men då var jag så kall att jag inte riktigt orkade uppskatta det. Men bilder skickade blev det, inte årets bild någon av dem, men ändå. Nu ska jag fara hem mot götet med hoppet om att hinna till affären innan de stänger... Tjena!





Back on track


Då kör vi några dagars jobb igen efter lite välbehövlig ledighet. Sitter i pressrummet på Markbygg arena uppe i Ljungskile för att se hur det går när de tar emot Landskrona BoIS. Det ryktades om att Henrik Larsson skulle spela idag men det verkar vara rätt slött i den ändan av sannolikhetsskalan... Vi får se hur det blir.

Tidigare idag var jag på Drottning Silvias Barnsjukhus för att föreviga stunden då några Gaisspelare besökte barnen. Var många glada ansikten, både från barnen och föräldrarna, men av sekretesskäl och i linje med god sed kan jag inte visa några sådana bilder här på bloggen. Vi nöjer oss med Wanderson idag.


14 maj 2011

Tillbaka i sandlådan


När jag var liten var en av mina favoritsysslor att leka i sandlådan hemma. Jag körde runt med traktorer och byggde små bondgårdar med åkrar som ideligen skulle harvas och plöjas. Idag lekte jag i en större sandlåda. Lång dag blev, trots att tävlingen fick brytas i förtid pga regnet. Det verkade inte bli så farligt till en början och jag passade på att experimentera en hel del med slutartiderna. Så det blev lite svettigt ett tag när beskedet kom att de skulle bryta, hade jag bilder på de vinnande förarna... Jo det hade jag. Skönt! Lugnet la sig igen och när jag kände mig färdigskickad för kvällen plockade jag upp några av bilderna med långa slutartider och började meka i Photoshop. Blev riktigt nöjd med resultatet, och med hela dagen.




1/40 sek • 400 mm • ISO 1000 • f7.1.

1/8 sek • 350 mm • ISO 400 • f18. 

 1/30 sek • 400 mm • ISO 650 • f8.

13 maj 2011

Speedway


Nu var blogger äntligen tillbaka igen, sidan har varit otillgänglig sen i går kväll... Dock har de inte återskapat mitt förra inlägg från matchen mellan Värnamo och Elfsborg, minuspoäng där. Hoppas det dyker upp snart igen. Var säkert bara för det fanns en bild på herr Jarnberger i det... hö hö...

Idag har det varit Speedway på menyn, först presskonferens och sedan träning. Det sistnämnda var extra välkommet då jag aldrig fotat detta innan och gärna fick lite att öva på innan tävlingen börjar i morgon kväll. Efter träningen kom jag och Per fram till slutsatsen att jag jobbat med för stor bländare hela tiden och ska minska den till i morgon för att få skärpa på hela föraren. En ökning från f4 till f6,3 ska nog göra susen. För den som tyckte det var konstigt att en minskad bländare resulterar i ett högre tal kan läsa mer om detta här. Tjenaaa!




11 maj 2011

Regnpremiär


Då har man fotograferat i ösregn också, alltid spännande att prova nya grejer. Tur att Nikon gör tåliga grejer. Det varade dock inte så länge utan avtog helt inför andra halvlek då till och med solen vågade sig fram lite smått. Efter en avvaktande första halvlek började målen trilla in till Malmös fördel och de vann tillslut med 0-4. I morgon bär det av till Värnamo som tar emot Elfsborg, hoppas på sol då! Mors!




I väntans tider


Sitter och inväntar avspark i Jönköpings stadspark mellan Jönköping och Malmö FF. Med blandande känslor kan jag tillägga, avsparken kommer närmare, men det gör också åskmolnen som jag åkte igenom på vägen hit. Som tur är har jag laddad upp med regnjacka och handduk till kameran, och det kommer nog behövas. Första jobbet i regn.. kul.


Innan jag kom hit idag var jag hemma i Dalstorp och uträttade trädgårdsbestyr. Saknar trädgård mest av allt sedan jag flyttade hemifrån för att par år sen, så det var kul att jobba lite i jorden igen. Tog ett varv med högtrycken på gångplattorna bland annat, och precis som man fick lära sig på kemin i skolan; ingenting försvinner, allt finns kvar. Det omvandlas, eller i detta fall, omfördelas och sprids ut.


Mer bilder från matchen kommer senare, nu är jag sjukt sugen på bullfatet jag haft ögonen på sen jag kom in...

9 maj 2011

Sportfotografens tre budord


När det kommer till fotografering räcker det inte bara med en spark i röven ibland. Man måste också följa sportfotografens tre budord:

1. Du skola sitta på rätt ställe.
2. Du skola icke vara oberedd.
3. Du skola sitta på rätt ställe.

Bild á la Carl från fel ställe:



Jag skulle också skriva lite om besöket på Ljud & Bildskolan, men det får vänta till senare. Det blir ju en årlig fotbollsmatch mellan elever och lärare som ska besökas med kameran i högsta hugg...